Att fylla på med inspiration till nya motiv och metoder är avgörande för att fortsätta utvecklas som fotograf. Även om du inte själv är fotograf kan det vara en intressant och givande erfarenhet att besöka en fotofestival. Det finns flera lokala fotofestivaler runtom i Sverige och det kan finnas en i närheten av där du bor. Till exempel anordnas varje år sedan 2010 Uppsala Fotofestival i Uppsala, en internationell festival med flera utställningar, föreläsningar, workshops och panelsamtal. Under festivalen arrangeras även diverse fotorelaterade tävlingar. Läs mer om världens bästa fotofestivaler nedan!

Bästa fotofestivaler

Ballarat International Foto Biennale

En uppskattad fotofestival är Ballarat International Foto Biennale som anordnas i Australien. Under festivalen erbjuds det ett gediget program med konstutställningar och massor av inspiration att inhämta. Festivalen arrangeras i staden Ballarat som ligger nordväst om Melbourne. Ballarat International Foto Biennale anordnas under hösten och en inträdesbiljett för en vuxen besökare kostar 18 dollar. Under 2019 års festival kunde man bland annat se utställningarna ”The Sunken Garden” av Jane Burton och ”Camouflage” av Liu Bilon. På festivalområdet finns mat och dryck och du kan självklart bo i närheten.

Belfast Photo Festival och CONTACT Festival

En annan populär festival inom genren fotofestivaler är Belfast Photo Festival som anordnas varje år i Belfast på Nordirland. Festivalen arrangeras i regel under juni månad och i programmet hittar vi bland annat föreläsningar och diskussioner jämsides med workshops, filmvisningar och guidade turer. Festivalen kretsar alltid kring ett tema och under 2019 var temat ”Truth And Lies”. Utställningarna visade upp foton från bland annat Korea. Motiven upplevs ofta politiska med foton av Donald Trump med flera. Många av utställningarna är gratis medan filmvisningar och workshops erbjuds mot en avgift.

Den sista festivalen i den här artikeln är CONTACT Festival som anordnas i Kanada. Det är ett årligen återkommande evenemang som genomförs i maj varje år. Över 1500 kanadensiska och internationella artister och fotografer ställer ut på mer än 175 olika arenor runtom i Toronto. Festivalen grundades redan 1997 som en ideell organisation och har sedan dess vuxit sig gigantisk. CONTACT Festival vill hylla fotografi som konstart och profession med ett brett programutbud. Över 1,8 miljoner besöker festivalen varje år, vilket gör det till den största fotofestivalen i världen.