Att fotografera och få bra bilder är inte det lättaste, speciellt inte om du är nybörjare. Det finns dock några tips och goda råd som du kan ta del av innan du börjar, vilket minskar risken för vanliga nybörjarmisstag. Egentligen är det inte svårt att fotografera och du behöver inte avancerad och dyr utrustning för att få bra bilder. Det gäller bara att tänka på vissa saker och att alltid ha kameran med dig. Övning ger färdighet och för att bli en duktig fotograf måste du träna och ta många bilder.

Fototips för nybörjare

Vilken utrustning behövs?

Många tror att man måste ha en dyr kamera för att få bra bilder, men så är det naturligtvis inte. Bra bilder handlar mer om fotografen och dennes känsla för motiv snarare än om utrustningen. Även ljuset spelar en viktig roll. En system- eller kompaktkamera är att rekommendera för den som är seriös med sin karriär som fotograf. Även ett litet och smidigt stativ kan vara bra. Ha alltid kameran med dig för att aldrig missa ett bra fototillfälle. Bilder som har tagits i stunden blir oftast de bästa.

Tips och goda råd

Fototips för nybörjareNågot som du ska vara försiktig med i början är att använda blixten. En risk med blixt är nämligen att motivet inte kommer till sin rätt. Vill du få ett mjukare ljus på motivet kan du använda ett vanligt vitt A4 papper och sätta framför blixten. Ett bra tips om du ska ta en bild på en favoritperson eller pryl är att du fotograferar i samma nivå som själva motivet. Självklart är detta inte ett måste, men det brukar i de flesta fall ge ett mer professionellt intryck.

Är du nybörjare ska du njuta av att lära dig nya saker och framför allt ta lärdom av dina misstag. Lär känna din kamera – testa olika inställningar och lek med ljus respektive skuggor. På så sätt kan du hitta din personliga stil och lära dig vilka inställningar du föredrar. Tänk på att inte lägga pengar på massa onödig utrustning innan du lärt dig hur din kamera fungerar. Det enda du kan behöva är ett lättanvänt stativ. För att kunna bli en skicklig fotograf krävs det att du har roligt och att du vågar testa dig fram.